We kennen het allemaal we, een vriezer vol met producten waarvan de helft over datum, halfleeg, of zelfs al beschimmeld is. Wanneer jij fanatiek bent met grootschalig boodschappen inslaan ontkom je er simpelweg niet aan. Een oplossing om te voorkomen dat voedsel bederft is door het in te vriezen. Nu kan je natuurlijk niet alles invriezen en is niet alles onbeperkt houdbaar in de vriezer, toch helpt het veel mensen om eten net iets langer te bewaren en zo de koelkast netjes te houden. Toch zijn er ook andere mogelijkheden wat betreft het bewaren van voedsel. Denk bijvoorbeeld aan het vacuüm verpakken. Deze techniek wordt vaak in de horeca veel gebruikt maar kan ook een perfecte oplossing zijn voor bij jou thuis. Brada verpakkingen is hier bijvoorbeeld een specialist in. Benieuwd? Lees verder!

Vacuüm zakken of vershoudbakjes

De meeste mensen gebruiken vershoudbakjes om, zoals de naam al suggereert, eten vers te houden of langer te bewaren. Dit wordt niet alleen vaak voor in de koelkast gebruikt, er zijn ook veel mensen die deze bakjes gewoon in de vriezer doen. Gelukkig kan dit met de meeste bakjes ook gewoon. Wanneer je eten in een vershoudbakje in de koelkast zet is de kans groot dat je deze een aantal dagen kan bewaren en het eten daarna gaat bederven. Vacuüm zakken voor het bewaren van eten daarentegen hebben een langere houdbaarheid wat ervoor zorgt dat jij dit zowel in de koelkast als in de vriezer langer kan bewaren. Dit heeft er mee te maken dat er geen lucht meer bij het eten kan komen en daardoor het eten niet kan bederven. Of anders gezegd, na een hele lange tijd pas kan bederven.

Vind jij het fijn dat vershoudbakjes misschien makkelijker te stapelen zijn bijvoorbeeld? Dan is het ook gewoon mogelijk om een product eerste vacuüm te verpakken en vervolgens in een bakje te doen. Nu heb je het voordeel van een lange houdbaarheidsdatum én het makkelijk opbergen van het voedsel. Ideaal dus.

Vacuüm zakken in de vriezer

Voordat jij meteen al je producten in vacuümzakken in de vriezer gaat gooien is het goed om te weten dat een vacuüm zak over het algemeen beter zijn werk doet in de koelkast. Hiermee bedoelen wij dat er in de vriezer een grotere kans is dat er toch een klein beetje zuurstof bij de producten komen waar de kans in de koelkast zeer klein is. Om deze reden raden wij het aan om producten zoals kaas bijvoorbeeld gewoon in de koelkast te bewaren maar dan wel in een vacuüm zak. Zo voorkom jij dat je eten over datum gaat of gaat bederven voordat het op is.

Waar koop je vacuüm zakken?

Omdat dit relatief gezien een specialistisch product is kan je het beste naar een kookwinkel gaan of online gaan zoeken naar een webshop die deze producten verkoopt. Een vacuüm zak kopen is dus niet iets wat je bij de supermarkt doet maar ga op zoek naar een specialist. De kans is groot dat je dan ook ruime keuze hebt uit verschillende soorten en maten.