Het kan een uitdaging zijn om de juiste horeca koelkast te kiezen uit het grote assortiment dat tegenwoordig op de markt verkrijgbaar is. Er zijn namelijk veel verschillen tussen de verschillende typen horeca koelkasten en er zijn diverse aspecten waar je op moet letten bij het aankopen ervan. Om je hierbij te helpen, leggen we je in dit artikel uit waar je op moet letten bij het kopen van een horeca koelkast, hoe deze apparaten werken en hoe je deze koelkasten het beste kunt onderhouden.

Enkel of twee deurs

Bij horeca-koelkasten heb je de keuze tussen enkeldeurs en tweedeurs modellen. Over het algemeen zijn meerdere deuren handig als je meer koelruimte nodig hebt, terwijl kleinere modellen vaak enkeldeurs zijn. Bovendien kun je kiezen tussen deuren die dicht zijn of van glas gemaakt zijn. Een dichte deur heeft als voornaamste voordeel dat deze beter isoleert en daardoor minder energie verbruikt. Ook is een dichte deur een goede optie als je jouw etenswaren uit het zicht van de gasten wilt houden. Aan de andere kant heeft een glazen deur esthetische voordelen en is daarom vaak een betere keuze voor bijvoorbeeld een gebaksvitrine of wijnkoeling.

Kies de juiste capaciteit

Over het algemeen hebben enkeldeurs horeca-koelkasten een kleinere capaciteit dan tweedeurs modellen. De inhoud van enkeldeurs koelkasten varieert meestal van 400 tot 700 liter, terwijl tweedeurs horeca-koelkasten vaak een capaciteit hebben van 900 tot 1400 liter. Het is belangrijk om vooraf duidelijk te bepalen welke capaciteit jouw zaak nodig heeft, omdat een te volle koelkast de etenswaren niet goed kan koelen. Aan de andere kant zal een halflege koelkast onnodig veel energie verbruiken en extra kosten met zich meebrengen.

Het design

Horeca-koelkasten worden gemaakt van twee soorten materialen: wit staal en roestvrij staal (RVS). Het belangrijkste verschil tussen wit staal en RVS is de prijs en duurzaamheid. Wit staal is goedkoper, terwijl RVS een duurzamer materiaal is. Als de koelkast zichtbaar is voor gasten of klanten, is het beter om een RVS-model te kiezen, omdat dit minder snel krast en gemakkelijker schoon te maken is. RVS ziet er doorgaans netter uit dan wit staal.

Omgang en onderhoud

Is jouw horeca-koelkast ouder is dan 10 jaar, dan is het verstandig om deze te vervangen door een nieuwer model. Moderne koelkasten zijn namelijk beter geïsoleerd en energiezuiniger. Aangezien horeca-koelkasten intensiever worden gebruikt dan huishoudelijke koelkasten, verbruiken ze meer energie. Om het energieverbruik te verminderen en kosten te besparen is het dus niet onverstandig om het oude model te vervangen voor een energiezuinige horeca-koelkast aan te schaffen.

Plaats de koelkast verder nooit niet direct naast een warmtebron zoals een grill, fornuis of oven. De koelkast moet harder werken om te koelen als de omgevingstemperatuur hoger is. En creëer je hogere energiekosten die gemakkelijk kunnen worden voorkomen.

Om te zorgen dat jouw koelkast efficiënt werkt, is het belangrijk om de condensor elke maand schoon te maken van vuil en stof. Een verstopte condensor kan namelijk leiden tot wel 15 to 20% hogere energiekosten en zelfs oververhitting. Dus zorg voor een schone condensor zodat de warmte makkelijk afgevoerd kan worden en zo kosten bespaard worden.  

Deurrubbers regelmatig schoonmaken

Ten slotte is het belangrijk om de deurrubbers regelmatig schoon te maken en te controleren op condensatie, schimmel, gaten en scheuren. Als de deurrubbers niet goed aansluiten, gaat er koelte verloren en kunnen etenswaren gemakkelijker bederven. Vervang de deurrubbers indien nodig om onnodig verlies van koelte te voorkomen.