De Italiaanse keuken is er een die door de meeste mensen zeer gewaardeerd wordt. Persoonlijk ken ik eigenlijk niemand in mijn omgeving die niet van Italiaans eten houdt. Wie zich wil verdiepen in koken met Italiaanse kruiden, kan het beste de volgende kruiden kopen: verse basilicum, dragon, jeneverbessen laurierblad, marjolein, oregano (vers ook heerlijk om thee van te maken), peterselie, rozemarijn, salie en tijm. Behalve deze kruiden spelen ook olijfolie en tomaten een belangrijke rol. Verder kan men stellen dat er in Italiaanse gerechten veel verse en seizoensgebonden ingrediënten worden gebruikt.

Geschiedenis Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken is een van de oudste ter wereld en stamt al uit de tijd van de Romeinen. Behalve Italiaanse invloeden is deze ook eerst door de Griekse, maar later ook door de Germaanse keuken beïnvloed. Daarnaast zijn door de reizen van Marco Polo ook Oosterse specerijen als smaakmakers in de Italiaanse keuken terechtgekomen.

In feite kan men niet over één keuken spreken, want in Italië kent men veel typische streekgerechten. In ieder geval hadden de meeste Italianen niet veel geld en werd er vaak gekookt volgens de “cucina povera”, of wel de keuken voor de arme mensen. Dat hield in dat de gerechten eenvoudig waren, met weinig ingrediënten. Toch zijn juist die gerechten zo smaakvol dat ze door de hele wereld gewaardeerd worden.

Bekendste gerechten

Het meest bekend zijn wel de Italiaanse deeggerechten, zoals de pasta’s in vele verschillende vormen. In Nederland zijn de bekendste wel de spaghetti en macaroni, maar er zijn er veel meer. Pasta bestaat al lang: de eerste bekende beschrijving over pasta is al uit de 12e eeuw en stamt uit Sicilië. Ook de pizza’s zijn over de hele wereld bekend. Dit deeggerecht stamt al uit de 10e eeuw. Inmiddels zijn er verschillende varianten ontstaan. De oorspronkelijke Italiaanse pizza heeft een dunne bodem, de variant in de Verenigde Staten heeft een dikke bodem en is vaak belegd met ingrediënten die niets meer met Italië te maken hebben. Dan zijn er de ovenschotels, zoals bijvoorbeeld lasagne en cannelloni. Maar ook de andere pastavarianten zoals bijvoorbeeld de fettuccine (een platte, wat dikkere noedelpasta) of de linguine (een soort spaghetti, maar dan plat) zijn populair in ons land.

Kruiden kopen

Aangezien wij Nederlanders graag Italiaans eten en dus ook koken, zijn de kruiden om een lekkere pasta te maken, of zelf een pesto te bereiden, ruimschoots voorhanden in de supermarkt. Echter, de kruiden zijn niet altijd vers of de melanges zijn niet de meest smaakvolle. Als je echt lekker Italiaans wilt koken, is het beter om de kruiden bij een kruidenspeciaalzaak te kopen. Gelukkig zijn dergelijke speciaalzaken tegenwoordig ook online, dus hoef je niet op zoek. Een goede webshop verkoopt verse kruiden en versgemalen specerijen. Vaak zijn deze verkrijgbaar in duurzame, hervulbare potjes. Dat is dan gelijk ook beter voor het milieu.

Diverse melanges

Behalve Italiaans eten zijn er natuurlijk nog veel meer heerlijke gerechten uit andere windstreken. Ben je bij een goede kruidenwebshop beland, kijk dan ook eens naar de Oosterse melanges voor een lekker Chinees of Indiaas gerecht. Of om in Europa te blijven, lekkere Provençaalse kruiden voor een gerecht uit de cuisine Française.

 

Smakelijk eten!