Je hebt er vast wel eens van gehoord. Een IPA biertje, maar wat is het precies, waar komt het vandaan en waar smaakt het precies naar? We snappen al je vragen en geven je graag de antwoorden die je nodig hebt. In deze blog lees je alles over wat jij moet weten over IPA bier maar je zou het vooral eens zelf moeten proeven!

Wat is IPA bier

Als je regelmatig een biertje of speciaal bier drinkt dan kan een IPA je haast niet zijn ontgaan. De afkorting IPA staat India Pale Ale. Zoals de naam wellicht wel doet vermoeden komt het biertje niet uit India zoals vele mensen denken. Het biertje eis ontstaan in de 17e eeuw en is een van de meest gedronken speciaal biertjes. Vele brouwerijen hebben een eigen variant op de markt gebracht.

De geschiedenis van IPA bier

De geschiedenis van het populaire biertje gaat terug naar de tijd van het Engels kolonialisme in India. Engelse soldaten in India dronken graag bieren uit hun thuisland. Dit bier werd destijds verscheept naar India. Deze oversteek overleefde het bier niet en daarom kwam de Britse bierbrouwer George Hodgson op het idee om meer alcohol en hop aan het bier toe te voegen. Hierdoor bleef het bier langer houdbaar doordat deze ingrediënten van nature conserverend werken.

IPA bier in het heden

Het biertje is in de loop der jaren erg populair geworden. In de staat kun je haast op elke hoek van de straat een IPA bier kopen. Tegenwoordig kenmerken we 3 soorten IPA bier:

  • English IPA bier heeft vaak een fruitige, geroosterde en gebalanceerde smaak. Dit komt doordat mout de hoofdrol speelt en er niet te veel aromatische hop wordt toegevoegd.
  • American IPA bier heeft vaak een uitgesproken hoppige smaak. Mout speelt bij de American IPA eerder een bijrol. In plaats daarvan nemen citrus aroma’s en tropische vruchten vaak de hoofdrol over.
  • Imperial IPA bier, is sterker en bevat nog meer hop. Het alcoholpercentage ligt vaak boven 7,5%. Imperial IPA staat bekend om zijn verse hop smaak, aangezien dit ook een Amerikaanse variant is van dit bier.