Lage waterdruk

Men kent het wel: plekken met lage waterdruk. Dit probleem speelt soms bij openbare plekken zoals scholen en tankstations. Het is super vervelend. Men krijgt de schrik van zijn leven als er niet goed kan worden doorgetrokken of als het niet mogelijk is om de handen te wassen. Sommige nieuwbouwhuizen – die ironisch genoeg gebouwd zijn langs het water – hebben ook last van dit probleem. Het is een veelvoorkomend probleem en het kan in elk huis voorkomen. Bewoners of bezoekers worden er vaak gek van. Zo wordt o.a. het douchen of het afwassen enorm bemoeilijkt.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken van een lage waterdruk. Mooi weer kan wellicht de oorzaak zijn. Met z’n allen gebruiken we ‘s zomers enorm veel water. Er wordt veel gedoucht, gesproeid en er worden zwembaden gevuld. Hierdoor komt het regelmatig voor dat er een licht watertekort is, waardoor de waterdruk in huizen afneemt. Tijdelijke werkzaamheden aan een waterleiding kunnen ook zorgen voor een lage waterdruk. Flats hebben ook weleens last van lage waterdruk. Dit kan komen doordat het installatiesysteem opnieuw aangezet dient te worden. Het kan ook aan een specifieke kraan liggen. Probeer de kop van de kraan los te draaien en het zeefje te reinigen met azijn. Een dichtgedraaide hoofdkraan zorgt uiteraard voor het stoppen van de watertoevoer. Zorg dat de hoofdkraan volledig is opengedraaid voor een maximale watertoevoer. Een drukverhoger kan een goede oplossing zijn voor deze problemen.

Oplossingen

Het is verstandig om een loodgieter te raadplegen indien de lage waterdruk niet te verklaren is. De loodgieter heeft immers verstand van zaken en kan de waterleiding controleren zonder enige schade toe te brengen. De loodgieter zal een probleem verhelpen indien hij deze constateert. Het komt soms voor dat een lage waterdruk niet te verklaren is. Wellicht komt het door een slechte ondergrondse waterleiding of dat de woning slecht gelegen is. Men kan daar niet veel aan doen. Het installeren van een drukverhoger is de oplossing. De drukverhoger wordt geplaatst aan de waterleiding en zet de inkomende waterdruk om in de gewenste waterdruk. Dergelijke drukverhogers kunnen gecombineerd worden met een waterontharder en waterfilter.