Ben jij heel benieuwd naar hoe belangrijk hygiëne nou daadwerkelijk is in de horeca? Klik hier om er meer over te weten te komen. Er zijn namelijk strenge regels wat betreft dranken en voeding in de horeca, maar ook qua hoe schoon het materieel moet zijn in de keuken.

Wanneer de regels wat betreft de hygiëne niet goed worden gehandhaafd binnen een bedrijf, kan dit voor veel nare gevolgen zorgen. Ten eerste kun je er forse boetes voor krijgen wanneer er een controle plaats vindt. Je wordt dan in de gaten gehouden en gaat vaker een controle krijgen. Mocht het dan niet verbeteren, dan riskeer je zelfs de sluiting van je bedrijf. Maar buiten dat alles om, is het ook nog eens gevaarlijk om de hygiëne niet voldoende onder controle te hebben. Mensen kunnen er namelijk hartstikke ziek van worden als alles niet goed onderhouden is en goed in de gaten wordt gehouden. Helemaal als iemand dan een schadeclaim gaat eisen, kan je dit ook nog wel eens flink wat gaan kosten. Al met al, dit is dus iets wat we moeten voorkomen, voor onszelf en voor anderen.

Waar kun je informatie vinden? Zelfs bij Horeko?

Bij de meeste bedrijven die iets doen voor de horeca sector kun je wel iets vinden over de regels en het belang van hygiëne. Een bedrijf zoals Horeko is gespecialiseerd in software voor de horeca, maar zelfs zij hebben informatie beschikbaar over het belang van de hygiëne. Het beste wat je eigenlijk kan doen, is om een cursus te volgen voor voedselveiligheid bijvoorbeeld. Hierin wordt je begeleid door een professional die geaccrediteerd is. Je leert dan alles ins en outs van het werken met voedsel wat betreft de hygiëne. Veel bedrijven en organisaties stellen het zeer op prijs als je zo’n cursus gevolgd hebt.

En hoe zit het met allergenen dan?

Allergenen zijn een groot ding. Als iemand namelijk een allergische reactie krijgt, kan dit levensbedreigende gevolgen hebben. Jij wilt hier natuurlijk niet verantwoordelijk voor zijn en dit op je geweten hebben. Hierom is het belangrijk dat je allergenen apart behandelt. Gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde snijplank voor allergenen, maar dit geldt ook voor andere dingen zoals vlees, vis en groente. Dit is van belang om kruisbesmettingen te voorkomen. Ga dus altijd zeer zorgvuldig om met het voorbereiden van voedsel en houd dingen gescheiden om de veiligheid te waarborgen. Daar wordt het eten ook nog eens een stuk lekkerder van.